کیک اسفنجی چیست؟
حتما نام کیک اسفنجی را زیاد شنیده اید و نامش به گوشتان آشناست، حالا این کیک چه جوریه و فرقش چیه؟ کیک اسفنجی یا فومی یک نوع کیک با بافتی لطیف یا ابری است که با استفاده از خاصیت کف کنندگی تخم مرغ( یا همان هوادهی در سفیده تخم مرغ) درست می شود. مواد اصلی آن آرد گندم، شکر و تخم مرغ است. البته گاهی برای پف بیشتر به آن بیکینگ پودر هم به آن اضافه میشود.
مزیت آن نسبت به سایر کیک ها این است که چربی ندارد و به علت بافت نرم و لطیف آن به راحتی می توان آنرا خامه کشی کرد و یا به راحتی با انواع کرم تزیین کرد و در ضمن چون از مواد لبنی مثل شیر و ماست در آن استفاده نشده ماندگاری آن بیشتر می شود. این کیک نوع کیک انواع مختلفی دارد. مانند: آنجل فود کیک، کیک شیفون و کیک جنوایی. حالا اینا چه فرقی با هم دارن :
مواد اولیه آنجل فود همان آرد و شکر و تخم مرغ است تنها تفاوتش این است که فقط از سفیده تخم مرغ استفاده میشود. در نتیجه این کیک چربی ندارد حتی به اندازه زرده تخم مرغ و در نتیجه بافتی سبک تر و لطیف تر دارد. بیکینگ پودر و جوش شیرین هم ندارد و تقریبا کیک سالمی است.
کیک شیفون کمی آب و چربی هم دارد که کیک را از خشکی در می آورد و باعث می شود به تنهایی قابل سرو باشد و همچنین به علت میزان کم آب عمر نگه داری آن در یخچال افزایش می یابد و به همین دلایل این کیک طرفداران زیادی دارد.حالا نوبتی هم باشه نوبت کیک جنواییه که تنها تفاوتش اینه که تخم مرغ بن ماری میشه و گاهی در آن از از کره ذوب شده نیز استفاده میشود و در نتیجه پف کمتری دارد.
طرز تهیه کیک اسفنجی
آرد الک شده 1/2 پیمانه
بیکینگ پوذر 1 قاشق چای خوری
شکر 1 پیمانه
کرم تارتار 1 قاشق چایخوری
تخم مرغ 6 عدد
وانیل یا رنده پوست پرتقال
نمک خیلی کم
زرده و سفیده را از هم جدا می کنیم ابتدا نصف زرده ها را با نصف لیوان شکر و وانیل هم میزنیم تا کرم رنگ شود. آرد و بیکینگ پودر را با کمی نمک 2 تا 3 بار الک کرده و کم کم به مواد اضافه می کنیم. سفیده تخم مرغ و کرم تارتار را در یک ظرف دیگر حسابی می زنیم تا به اندازه کافی کف کند، سپس بقیه شکر را اضافه کرده و آنقدر میزنیم تا سفت شود سفیده و زرده را با هم مخلوط می کنیم و در این مرحله مواد را با لیسک به صورت دورانی هم میزنیم تا پف کیک نخوابد.
حالا اگه قرار باشه بدون فر بپزیمش تابه یا قابلمه مورد نظر را کاملا گرم کرده و کف آن را چرب می کنیم سپس روی شعله متوسط با حرارت ملایم قرار میدهیم و در ظرف را دمکنی گذاشته و 45 دقیقه صبر کرده و با یک خلال دندان از پخت کیک مطمین میشویم